Yabancı Sağlık sigortası nedir? Sağlık sigortası nasıl alınır?

Yabancı sağlık sigortası, Türkiye’de minimum 1 yıl veya daha uzun süre ikamet edecek yabancı uyruklu bireylerin zorunlu yaptırması gereken bir sigorta türüdür. Bir başka deyimle, Türk vatandaşlığına sahip olmayan yabancıların, ikamet izni ya da oturma izni almak için satın aldıkları sağlık sigortasıdır.

Yabancı Sağlık sigortası nedir? Sağlık sigortası nasıl alınır?
Yabancı Sağlık sigortası nedir? Sağlık sigortası nasıl alınır?

Yabancı Sağlık Sigortası Sağlık Hakları

Türkiye’de sağlık hizmetleri oldukça geniş imkânları olan ve karışık bir yapıya sahiptir. Özel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısı olmanız halinde sigortanızın kapsamına göre sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz, sigortalı değilseniz sağlık hizmetlerinden ücretli olarak faydalanabilirsiniz. Sağlık hizmetlerinden etkin yararlanabilmeniz için öncelikle İl Göç İdaresi Müdürlüklerine kayıt olmanız ve Türkiye’de bağlı bulunduğunuz statünün sağlık hizmetlerinden hangi kapsamda verildiğini bilmeniz gerekmektedir. Türk sağlık sistemi; acil sağlık hizmetleri, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık merkezlerinden oluşmaktadır.

Sigorta Acil Sağlık Hizmetleri

Acil sağlık hizmetleri kaza, yaralanma, ani oluşan sağlık problemleri gibi acil durumlarda kişilere verilen sağlık hizmetlerini kapsar. Ambulans Hizmetleri: Acil durumun varlığı halinde 112 numarasını arayarak ulaşabileceğiniz tıbbi yardımdır. 112’yi aradığınızda acil durumun gerçekleştiği yer bilgilerini, hasta ya da yaralı sayısı gibi bilgileri vermeniz gerekmektedir. 112 yetkilileri size doğru sağlık hizmetini sunmak adına ek sorular sorabilir, yetkililerin sorularına doğru ve eksiksiz cevap vermeniz hayati önem taşımaktadır. Hastane Acil Servisleri: Hastanelerin bünyesinde bulunan ve 24 saat hizmet veren acil servisleridir. Bu servislere yalnızca acil durumların varlığı halinde başvurmanız gerekmektedir. Acil servislerde genel olarak ilk tıbbi müdahale ve karşılama hizmeti verilmektedir.

Yabancı Sağlık Sigortası Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri

Birinci basamak sağlık hizmetleri Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Göçmen Sağlığı ve Gönüllü Sağlık Merkezlerinde verilmektedir. Bu merkezlerde genel olarak; ayakta tanı ve tedavi, bağışıklama (aşılama) hizmetleri, bulaşıcı hastalık ve salgın ile mücadele hizmetleri, kadın ve üreme sağlığı hizmetleri, bebek, çocuk ve ergen sağlığı gibi hizmetler verilmektedir.

İkinci ve Üçüncü Basamak Sağlık Hizmetleri

Birinci basamak sağlık hizmetlerinin dışında, tanı, teşhis ve tedavi hizmetlerinin sunulduğu sağlık tesisleridir. İkinci Basamak Sağlık Kuruluşları: Eğitim ve araştırma hastanesi olmayan devlet hastaneleri ile dal hastaneleri, ağız ve diş sağlığı merkezleri, özel hastaneler ve tıp merkezleridir. Üçüncü Basamak Sağlık Kuruluşları: Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri, dal hastaneleri ve üniversite hastanelerini kapsamaktadır. Bu sağlık kuruluşlarında acil sağlık hizmetlerinin yanı sıra ayakta tanı ve tedavi hizmetleri, yataklı tedavi hizmetleri, cerrahi işlemler (ameliyat vb.), ruh sağlığı hizmetleri, ağız ve diş sağlığı hizmetleri verilmektedir.

Yabancı Sağlık Sigortası Sistemi

Türkiye’de yaşadığınız süre boyunca sağlık sisteminden etkin faydalanmak için sigorta yaptırmanız yararınıza olacaktır. Özel sağlık sigortası yaptırmanız halinde sigorta poliçenizin kapsamına göre hizmet alabilirsiniz. Özel sağlık sigortası birçok sigorta şirketi tarafından farklı kapsamlarda ve farklı ücretlere göre belirlenmektedir. Size en uygun sigortayı seçmek için sigorta acenteleri ile görüşmeniz ve detaylı araştırma yapmanız faydalı olacaktır. Genel sağlık sigortası ise sosyal güvenlik il müdürlüklerince yapılan yani kamu otoritesi tarafından yapılan sigortalardır. Genel sağlık sigortası yaptırmak için Türkiye’de 1 yıl ikamet etme şartı aranır. Ancak Türkiye’de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler bir yıl ikamet şartına bakılmaksızın okullarına ilk kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde talepte bulunurlarsa genel sağlık sigortası yaptırabilirler. Genel sağlık sigortası yaptırmak için aşağıdaki belgeler ile sosyal güvenlik il müdürlüklerine başvurabilirsiniz;

  • ‣ İkamet izni belgesi,
  • ‣ İlgili yabancı ülke Sosyal Güvenlik Kurumundan ya da çalışma ataşeliğinden alınan genel sağlık sigortası uygulaması bakımından sosyal güvenlik durumlarını gösteren yazının aslı veya fotokopisi,
  • ‣ Taahhütname (talep) formu Ancak uluslararası koruma başvuru ve statüsü sahibi yabancılar, geçici korunan Suriyeliler ve vatansız olarak tanınan kişiler genel sağlık sigortası sistemine kaydedilir ve primleri devlet tarafından ödenir.

Yabancı Sağlık Sigortası Genel Kapsamı

Genel sağlık sigortası sistemine dâhil olduğunuz zaman sağlık hizmetinden siz, eşiniz ve 18 yaşını doldurmamış olan çocuklarınız faydalanabilir. Ancak lise ve dengi öğrenim veya aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görmesi halinde 20 yaşını doldurmamış çocuklarınız, yükseköğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocuklarınız ile malûl olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklarınız, geçimini sağladığınız anne ve babanız da sağlık hizmetinden yararlanabilirler.

Yabancı sağlık sigortası nedir ve nasıl alınır?

Yabancı sağlık sigortası, yurtdışında ikamet edenler için tıbbi masrafları karşılayan bir poliçedir. Poliçe, sigorta şirketleri üzerinden alınır ve seçilen kapsam dahilinde sağlık hizmetlerini kapsar. Sigorta başvurusu için kişisel bilgiler, ikamet durumu ve sağlık geçmişi gibi bilgiler gereklidir.

Sağlık sigortasının avantajları nelerdir?

Yabancı sağlık sigortası, yurtdışında tıbbi acil durumları ve sağlık masraflarını kapsar, huzur sağlar.

Yabancı sağlık sigortası kapsamı neleri içerir?

Acil tedavi, hastane masrafları, bazen rutin kontroller ve ilaçlar sigorta kapsamında olabilir.

Yabancı sağlık sigortası fiyatları neye göre belirlenir?

Yaş, sağlık durumu, sigorta kapsamı ve poliçenin süresi fiyatları etkileyen faktörlerdendir.

Open chat
Merhaba 👋
Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?